PERUSKOULULAISTEN TYÖELÄMÄÄN TUTUSTUMINEN = TET

TET eli työelämään tutustumisjakso antaa nuorille mahdollisuuden tutustua ohjatusti yrityksen tai yhteisön toimintaan. TET kuuluu koulun opetussuunnitelmaan.

9LUOKKIEN TET:                SYYSLUKUKAUDELLA

 8LUOKKIEN TET:               KEVÄTLUKUKAUDELLA

 7LUOKKIEN TET:               KOULUN SISÄINEN TET

                                             2 PÄIVÄÄ KOULUN KEITTIÖSSÄ KOULUPÄIVIEN AIKANA

                                             (päivämäärät ilmoitettu oppilaille, listat opon ilmoitustaululla)

TAVOITTEET  

TET- jakson tavoitteena on perehdyttää oppilaita työelämään, ei vain johonkin tiettyyn ammattiin.

Tarkoitus on, että oppilaat voisivat ohjatusti osallistua kykyjään vastaaviin vaihteleviin tehtäviin, seurata ammattityöntekijöiden työskentelyä sekä avustaa heitä. Näin nuoret voivat testata sosiaalisia taitojaan oikeassa työympäristössä ja lisätä itsetuntemustaan ja mahdollisesti myös selkiinnyttää tulevia koulu- ja ammattivalintojaan.

TOTEUTUS    

7.luokka: koulun keittiössä työpäivän pituus klo 9-13. Kokeisiin on osallistuttava työpäivän aikana. Ota mukaan T-paita, hyvät kengät ja laita pitkät hiukset kiinni.

8-9.luokka: koulun ulkopuolinen työelämään tutustumispaikka

Toivomme, että työpaikalla on mahdollisuus esitellä työpaikka kokonaisuudessaan oppilaille, ja että työntekijät kertovat omasta työstään ja koulutuksestaan sekä opastavat oppilaita heille annetuissa tehtävissä.

Työpaikalla oppilaiden tutustuttaminen työelämään edellyttää opastusta ja valvontaa. Tämän vuoksi työnantajan tulisi nimetä henkilö, joka on työpaikalla vastuussa oppilaan opastamisesta ja ohjaamisesta. Koulusta otetaan yhteyttä vastuuhenkilöön sähköpostitse tai puhelimitse.

Oppilailla on koulusta annettuja tehtäviä ( 8.lk: tet-päiväkirja / 9.lk tet-päiväkirja sekä tet- esitelmä), joita oppilas tekee tet-viikon aikana. Oppilas voi kysyä näihin tehtäviin tarvittavia tietoja vastuuhenkilöltään.      

Oppilas hankkii työpaikan itse. Oppilas voi ruokailla työpaikallaan omia eväitään tai mahdollisesti työnantajan tarjoaman ruoan. Naantalin alueella oppilaalla on mahdollisuus tulla myös ruokailemaan omalle koululleen. Jos oppilas haluaa etsiä tet-paikan muusta kaupungista, hän kustantaa matkat ja ruokailut itse.

Oppilas täyttää työnantajan kanssa sopimuslomakkeen ja palauttaa lomakkeen opolle kouluun ENNEN tetiä. Näin koulu saa tet-paikan yhteystiedot ja huoltaja saa hyväksyä lapsensa tet-paikan.

Työpaikan olisi hyvä olla sellainen josta olisi oppilaalle hyötyä jatko-opintopaikan valintaa ajatellen. Nämä kaksi koulun ulkopuolista työelämäkokemusta yläkoulun aikana kannattaa käyttää hyödyksi hyvin!

TYÖAIKA       

7.-luokkalaisilla 2 päivää klo 9-13

8-9.-luokkalaisilla 5 päivää. Jotta oppilaat saisivat mahdollisimman oikean kuvan työnteosta, pyrimme siihen, että työaika olisi normaali työaika, kuitenkin kokonaisaika korkeintaan 8 ja vähintään 6 tuntia päivässä.

TYÖSOPIMUSASIAT”

 Oppilaat eivät ole työsuhteessa työnantajaan, joten heille ei makseta palkkaa.

”Tapaturman sattuessa korvaus opiskelijalle maksetaan lain opiskeluun liittyvissä työhön rinnastettavissa olosuhteissa syntyneen vamman tai sairauden korvaamisesta (1318/2002) mukaan. Korvauksen maksamisen edellytyksenä on, että tapaturma on sattunut opiskelulle ominaisissa olosuhteissa henkilön osallistuessa opetussuunnitelman mukaiseen työhön rinnastettavaan käytännön opetukseen työssäoppimisjaksolla koulutuksen järjestäjän hyväksymässä

paikassa tai siirryttäessä välittömästi oppilaitokselta tai asunnosta koulutuksen järjestäjän hyväksymään työssäoppimispaikkaan. Työssäoppimisjaksolla tapahtuneen vahingon korvausvelvollisuus määräytyy vahingonkorvauslain (412/74) mukaan. Vahingonkorvauslain mukaan, jos oppilas aiheuttaa virheellään tai laiminlyönnillään vahinkoa opetukseen liittyvässä työssä, on vahingon korvausvelvollinen se, jonka lukuun työ suoritetaan. Siten työnantaja on ns. "isännän vastuun" periaatteen mukaan ensisijaisesti vastuussa opiskelijan sivulliselle aiheuttamasta vahingosta. Työnantajan lukuun työtä suoritetaan, kun työpaikalla on vastuu työnjohdosta ja valvonnasta ja työnantaja saa hyödyn opiskelijan suorittamasta työstä. Mikäli työnantajalla on normaali vastuuvakuutus, sisältyvät opiskelijan aiheuttamat vahingot vakuutusehtojen mukaisesti sen korvauspiiriin. Koulutuksen järjestäjä vastaa samalla tavoin oppilaan aiheuttamista vahingoista sivullisille, mikäli työ tehdään koulutuksen järjestäjän lukuun. Tällöin opiskelijan aiheuttamat vahingot korvataan koulutuksen järjestäjän mahdollisesta vastuuvakuutuksesta. (OPM:n muistio 22.12.2000)” Lähde: Työssäoppimisen opas työpaikoille